Сократова кућа

17 мар

Кориштење обновљивих енергетских извора, у цивилизованом се свету сматра не само еколошком, него и суштинском потребом. Многе су земље израдиле и прихватиле остварење таквих решења као општу корист и исплативо улагање, посебно након експлозивног развоја нових енергетских технологија.
Пасивна кућа је појам за енергетски стандард грађења објашњен у прошлом броју часописа Корак. Уз високовредну топлотну заштиту свих грађевинских пресека, остакљене зидова захтеваних параметара топлотне проводљивости, вентилацијског састава који континуирано доводи свежи ваздух, дизаче топлоте (топлотне пумпе) која уз измењивач тај ваздух загрева или хлади, овисно о сезони, препоручује се и претпоставља опремљеност активним инсталацијским и пасивним сунчаним архитектонским елементима (стакленик-зимски врт, термоакумулацијски зид или за потребе хлађења „сунчани димњак“), као и опремање са свим доступним саставима за кориштење обновљивих извора енергије.

Принципе пасивне сунчане куће је поставио Сократ (469.-397.год.п.н.е.), израдивши модел куће која је тлоцртног трапезног облика с базом оријентисаном према југу, масивног спољног зида од камена, с минималним отворима за проветравање на прочељима. Јужно прочеље има трем који је конципиран на начин да стрми летњи зраци не улазе у простор, а ниски зимски зраци улазе у дубину простора куће. Сократова кућа је пример пасивне сунчане архитектуре.

Advertisements

Једно реаговање to “Сократова кућа”

  1. Nada 22. марта 2012. у 15:52 #

    Mi ljudi MORAMO konačno da živimo SA prirodom, kao njen JEDNAKI deo, a ne kao bahati zagađivači i uništitelji. Zato podržavam ideju za izgradnju ekoloških kuća uz upotrebu obnovljivih izvora energije!

Ваш коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: