Свако ко мисли да је наставнички посао лак

6 окт

Свако ко мисли да је наставнички посао лак, нека испроба следећу вежбицу:

Одвој време у току дана и срочи 5 говора, од којих би сваки требало да испуни 45 минута, о било чему, у шта се ти лично разумеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересовати и мотивисати на пажњу, слушање, разумевање и усвајање то свог говора. Наравно, требаш смислити и неколико занимљивих задатака и активности које ће твоју публику подстакнути на суделовање и интеракцију.

Сутра устани, пристојно се обуци и вози аутобусом по граду 30 минута до сат времена, врати се кући, укључи телевизор и појачај га. Стани пред телевизор и у 45 минута испричај тај говор и све што си спремио тако да говориш гласније од телевизора. Временом, постепено појачај телевизор (јер ученичка пажња опада и постају причљивији и незаитересованији) и даље говори гласније од телевизора! Успут наравно мораш пратити све што се на екрану дешава и програм који гледаш. Кад те неко од укућана нешто пита, одговори на његово питање и удовољи свим његовим захтевима!!!

Наравно, немој заборавити да сво време мораш бити пријатан и смирен и са осмехом на лицу!

Након 45 минута, узми паузу од 5 минута, али тада јако појачај телевизор, како би дочарао одмор у школи. По могућности, нека твоје дете неколико пута протрчи поред тебе или се потуче са братом или сестром. Ти смирено вешто реши ситуацију, тако да сви буду задовољни!!!

Затим врати телевизор на почетну ставку, узми свој други говор, задатке и активности и понови све у идућих 45 минута. Опет одмор од 5 минута па понови све испочетка. Тако уради 5 пута заредом!!!

Онда позови код себе комшију(ницу), са којим имаш неки проблем и проведи 45 минута са њим(њом), смирено и уљудно решавајући тај проблем, објашњавајући како је и зашто до њега дошло и предложи како га ефикасно решити.

Кад завршиш, опет крени аутобусом и вози се по граду 30-60 минута, а затим се врати кући, мало одмори (питам се хоћеш ли укључити телевизор или имати снаге играти се са својом децом?), затим седни и припреми 4-6 нових говора за сутра. Понови ову вежбу 5 дана заредом па ми се јави и реци да још увек верујеш како је наставнички посао лак!!!

То је наставничка радна недеља, без папирологије, дежурства, писања годишњих, месечних и оперативних планова, састанака, обука, разредни-штва, планирања и свега осталог.   Само радна недеља!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Advertisements

Ваш коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: